The Role of SMEs in Regional Economic Development in Slovakia for Years from 2018-2023 - Kovács, Jozef, 1994-
Malé a stredné podniky (MSP) efektívne prispievajú k subregionálnemu ekonomickému rozvoju a sú zdrojom tvorby pracovných miest, ako aj ekonomických inovácií a diverzifikácie. Na Slovensku tvoria MSP 99,9 % celkového podnikania a sú schopné zamestnať takmer 2/3 celkovej pracovnej sily. Cieľom príspevku je analyzovať príspevok cieľových MSP k subregionálnemu hospodárskemu rozvoju na Slovensku v poslednom desaťročí (2013 – 2023) so zameraním na to, ako tieto cieľové MSP pomáhajú pri zväčšovaní výrazných geografických nerovnováh, ktoré existujú v celej krajine, a pri podpore hospodárskej obnovy. Štúdia skúma dôsledky cielených vládnych politík, ako aj priame iniciatívy EÚ vrátane schémy regionálnej investičnej pomoci (Regional Investment Aid Scheme) a Horizontu 2020 o podpore rastu MSP a o znižovaní regionálnej nerovnováhy v krajine. Zistenia ukazujú značné regionálne rozdiely v hustote podpory MSP, kvantity a kvality financovania, kreativity, rozvoja a inovácií, pričom západné regióny, najmä Bratislava, sú vyspelejšie ako stredné a východné regióny. Tieto rozdiely sa vysvetľujú úrovňou rozvoja infraštruktúry, dostupnosťou kvalifikovanej pracovnej sily, ako aj úrovňou digitálnej kontinuity. Slovenské MSP preukázali úspešnú snahu v rôznych odvetviach, ako sú IT a obnoviteľné zdroje energie, napriek výzvam regulačných obmedzení, obmedzeným možnostiam financovania a pandémiou Covid-19. Štúdia zdôrazňuje potrebu špecifických politík zameraných na podporu efektívnej konkurencieschopnosti MSP.