Zásady bezpečnej práce s pílami na rezanie dreva - Mikula, Jozef
Pod pojmom píly na drevo rozumieme také stroje a zariadenia, ktoré vykonávajú technologické operácie pri obrábaní a spracovaní dreva a materiálov na báze dreva. Ide teda o stroje a zariadenia, ktoré menia tvar, rozmery, alebo ich fyzikálne vlastnosti. Vzhľadom na veľké rezné rýchlosti patria píly medzi najnebezpečnejšie pracovné prostriedky preto, že obsluha tu vykonáva pracovnú činnosť priamo v nebezpečnom priestore stroja (jej ruky sa nachádzajú v tesnej blízkosti rezného nástroja) a obsluha, ktorá inštaluje, prevádzkuje, nastavuje, robí údržbu, čistí, opravuje, alebo prepravuje strojové zariadenia je bezprostredne ohrozovaná rezným nástrojom.