Klienti mohou těžit z AI hlavně v podobě personalizace nabídek a služeb
Umelá inteligencia (AI) dnes nielenže zvyšuje efektivitu procesov, ale umožňuje aj hlbšiu personalizáciu ponúk pre klientov. Zároveň je potrebné upozorňovať na rastúce hrozby spojené s využitím AI pri podvodoch a sledovať vývoj európskej regulácie, napríklad v podobe AI Aktu. Okrem toho stále dochádza k ďalšiemu vývoju nových riešení v rôznych oblastiach. Ukážky využitia AI v konkrétnych prípadoch.