Does Monetary Policy Affect Income Distribution? Local Projection Evidence from Turkey - Şahin, Ayşegül
Vzťahu medzi menovou politikou a nerovnosťou sa v ekonomickej literatúre venuje obmedzená pozornosť. Cieľom tejto štúdie je prispieť do literatúry skúmaním vzťahu medzi menovou politikou a príjmovou nerovnosťou v rozvojových krajinách, konkrétne analýzou výsledkov tureckého experimentu. Na určenie vzťahu medzi šokmi menovej politiky, získanými prostredníctvom modelu VAR, a vypočítanými mierami nerovností bola použitá metóda lokálnej projekcie. Hlavné zistenia štúdie naznačujú, že menová politika môže potenciálne ovplyvniť rozdelenie celkových príjmov, najmä ak je menovopolitický šok výrazný.