Reevaluating the Time-varying Safe Haven Status of Precious Metals: Novel Insights from Economic Policy Uncertainties in the USA and China - Tunc, Ahmet
Cieľom tejto štúdie je preskúmať, či cenové výkyvy v cenách štyroch hlavných drahých kovov pramenia z ich postavenia bezpečných prístavov proti ekonomickej neistote (vyjadrené americkým EPU a čínskym indexom CEPU). Zistenia ukazujú, že účinky oboch opatrení neistoty na ceny zlata a striebra, najmä výraznejšie v prípade CEPU, pretrvávajú dlhšie, najmä počas nárastu neistoty vyvolaného pandémiou COVID-19. Toto zistenie poukazuje na bezpečný stav týchto kovov, s výraznou dominanciou CEPU pri ovplyvňovaní dynamiky cien na trhoch so zlatom a striebrom. Keďže sa však pozorované výkyvy cien zlata a striebra viac zhodujú s obdobiami nerovnováhy ponuky a dopytu, je menej pravdepodobné, že tieto pohyby sú poháňané výlučne investormi hľadajúcimi bezpečné útočisko v časoch neistoty.