Open Regional Data and the Use of AI - Velnerová, Radmila
Tento príspevok je zameraný na tému otvorených dát vo verejnej správe, konkrétne vo vyššom územnom samosprávnom celku, akým je Královéhradecký kraj. Popisuje tiež spoluprácu Královéhradeckého kraja ako subjektu verejnej správy s Univerzitou Hradec Králové v oblasti výskumných aktivít pre otvorené dáta a praktické využitie prostredníctvom aplikácie umelej inteligencie. Výsledok tejto spolupráce bol ocenený najvyšším možným uznaním odbornej komunity ziskom ocenenia IT projekt roka 2023. Príspevok popisuje proces katalogizácie otvorených dát na vyšších územných celkoch. Otvorené dáta sú centrálne uložené v lokálnom katalógu otvorených dát podľa odporúčaných pravidiel otvorených formálnych štandardov. Lokálny katalóg otvorených dát tejto jednotky je súčasťou dátového portálu kraja, ktorý je centrálnym informačným bodom pre verejnosť. Otvorené súbory údajov musia byť registrované v Národnom katalógu otvorených údajov. Jedným z praktických využití otvorených údajov je implementácia aplikácií pre verejnosť, ako to bolo v prípade výskumnej aplikácie využívajúcej AI. Bonusom navyše s touto aplikáciou je praktické využitie AI pre používateľov. Dizajn aplikácie bol realizovaný počas hackathonu študentmi Univerzity Hradec Králové. Taktiež kvalita otvorených dát Královéhradeckého kraja, nad ktorými je táto aplikácia implementovaná, bola ocenená najvyššími oceneniami odbornej verejnosti nielen v Českej republike, ale aj v Európe. Projekt Dátového portálu Královéhradeckého kraja zaradila Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) do medzinárodného katalógu prípadových štúdií Observatória inovácií verejného sektora (OPSI).