The Use of Artificial Intelligence in Financial Advisory - Michelini, David
Tento článok analyzuje potenciálne výhody a výzvy využívania umelej inteligencie (AI) vo finančnom poradenstve na základe prieskumu medzi finančnými poradcami. Výsledky naznačujú, že väčšina poradcov vníma AI ako nástroj schopný zlepšiť rôzne procesy, od spracovania údajov až po finančné plánovanie a personalizáciu klientskych služieb. Štúdia identifikuje kľúčové oblasti, v ktorých môže AI znížiť administratívnu záťaž, urýchliť analýzu údajov a podporiť lepšie rozhodovanie. Respondenti však vyjadrili aj obavy týkajúce sa bezpečnosti údajov, potreby väčšej spoľahlivosti a transparentnosti algoritmov AI, čo by mohlo obmedziť širšie prijatie týchto technológií. Hoci AI predstavuje významný pokrok, jej úplná implementácia vo finančnom poradenstve si bude vyžadovať vyvážený prístup spájajúci technologické riešenia s ľudským poradenstvom. Tento výskum poskytuje prehľad o súčasnom stave a zdôrazňuje potenciálne smery rozvoja AI vo finančnom poradenstve, pričom zdôrazňuje potrebu etického rámca a transparentnosti.