Evaluation of Accuracy of Exchange Rate Expectation Models for Understanding Observed Expectations - Novotný, Jáchym
Očakávania výmenného kurzu sú kľúčovým prvkom v hlavných menových modeloch. Preto tento článok analyzuje mechanizmus ich vzniku. Aby sme to dosiahli, analyzujeme tradičné modely očakávaní pomocou údajov z Prieskumu profesionálnych prognostikov (SPF) pre menový pár CZK/EUR. Použité údaje pokrývajú jednoročné očakávania v období od januára 2001 do decembra 2022, ktoré mesačne poskytuje Česká národná banka (ČNB). Príspevok demonštruje slabý výkon modelu dokonalého očakávania. Ďalej to ukazuje, že tradičné modely, ako sú statické, extrapolatívne, regresívne a adaptívne očakávania, vykazujú určitú vysvetľujúcu silu, ale chýba im robustnosť. Jediným tradičným modelom, ktorý vykazuje robustnosť, je model založený na hlavolame UIP, ktorý tiež prekonáva všetky ostatné tradičné modely pri hodnotení pomocou metrík chýb. Na základe týchto pozorovaní článok predstavuje netradičný model, v ktorom agenti jednoducho posúvajú aktuálnu spotovú hodnotu o konštantu do budúcnosti. Tento model sa vyznačuje robustnosťou a prevyšuje ostatné.