Inflácia spôsobená pandémiou a inváziou vo vybraných krajinách Európskej únie - Zimková, Emília
Invázia Ruska na Ukrajinu priniesla nielen utrpenie ukrajinského ľudu, ale aj bezprecedentný nárast cenovej hladiny v Európe. Krajiny Európskej únie navyše prešli sériou negatívnych dodávateľských šokov spôsobených prerušením dodávateľského reťazca vyvolaným pandémiou a energetickou krízou vyvolanou inváziou. Prostredníctvom dostupných údajov o inflácii, harmonizovanom indexe spotrebiteľských cien a ďalších s tým súvisiacich premenných analyzujeme rast cenovej hladiny v krajinách EÚ. V tomto príspevku sa zameriavame na prvý rok invázie. Metodickým nástrojom je zhluková analýza v SPSS, keďže pomocou dendrogramov a grafov zisťujeme, v ktorých krajinách majú výpadky dodávateľského reťazca, vojna na Ukrajine a následná energetická kríza významný vplyv na zvyšovanie cenovej hladiny v EÚ v roku 2022. Ide o krajiny energeticky viac závislé od ruských dodávateľov ropy alebo zemného plynu.