Legal Regulation in Family Business in Slovakia Case Study - Implementation of ESG Criteria - Strážovská, Ľubomíra
Rodinné podnikanie sa od tradičného obchodného modelu odlišuje špecifickosťou vzťahov, rodinnými väzbami, zmyslom pre stabilitu, kontinuitou, zodpovednosťou a vzájomnou dôverou členov rodiny. Hoci cieľom rodinného podnikania je nepochybne vykonávať podnikateľskú činnosť v súlade s Obchodným zákonníkom, cieľom rodinného podnikania je okrem iného aj posilňovať rodinné hodnoty a implementovať princípy udržateľného rodinného podnikania. V širšom kontexte vedecká štúdia analyzuje podmienky implementácie modelu rodinného podnikania, pričom poukazuje na implementáciu princípov udržateľnosti v konkrétnych rodinných podnikoch na Slovensku. Prínosom vedeckej štúdie do teórie a praxe manažmentu je poukázanie na implementáciu princípov trvalo udržateľného rodinného podnikania, ktoré vytvárajú jedinečnú organizačnú kultúru, angažovanosť voči lokálnej komunite a zavádzajú moderné technológie v rámci inovácií do rodinných firiem, najmä s ohľadom na ochranu životného prostredia.