Priestorové komponenty energetickej zraniteľnosti regiónov na Slovensku - Michálek, Anton
Cieľom článku je identifikovať priestorovo diferencované zložky energetickej zraniteľnosti v okresoch Slovenska na základe analýzy hlavných komponentov, ktorá umožňuje posúdiť relatívnu zraniteľnosť medzi regiónmi a identifikovať energeticky najzraniteľnejšie domácnosti a regióny. Hodnotí sa osemnásť rizikových ukazovateľov, ktoré súvisia s energetickou zraniteľnosťou alebo sú jej základom. Regionálne faktory v záverečnej fáze zahŕňajú tri komponenty, ktoré predstavujú hlavné aspekty zraniteľnosti pre celé Slovensko, pričom každá z týchto zložiek má iné geografické rozloženie. Výsledky potvrdzujú rozdielnu podmienenosť energetickej zraniteľnosti v skúmaných regiónoch a heterogénnosť vplyvov jednotlivých zložiek. Článok poskytuje pohľad na zraniteľné domácnosti a diferencovanú úroveň energetickej zraniteľnosti regiónov Slovenska, ako aj informácie o podmienkach, faktoroch a príčinách, ktoré ich v jednotlivých regiónoch spôsobujú a podmieňujú.