Tax Harmonisation Versus Tax Competition: an Endless Perpetual Debate? - Stefanovska-Petrovska, Marinela
Cieľom tohto príspevku je poukázať na harmonizáciu daní a daňovú súťaž v Európskej únii ako na pojmy, ktoré sú v centre záujmu medzinárodného daňového práva. Oba koncepty sú v poslednom desaťročí v centre záujmu medzinárodných organizácií, akademických kruhov a podnikateľskej spoločnosti. Napriek tomu sa kladie veľký dôraz na harmonizáciu daní a daňovú konkurenciu, keďže obe majú výhody oproti daňovým systémom členských štátov. Tento článok porovnáva argumenty pre daňovú harmonizáciu a daňovú konkurenciu a skúma súhru medzi týmito konceptmi prostredníctvom prehľadu literatúry. Ak zhrnieme efektívne fungovanie vnútorného trhu cez prizmu Európskej únie a na základe teoretických argumentov, členské štáty by mali smerovať k vyššej daňovej harmonizácii, alebo aspoň k daňovej koordinácii v dôsledku súčasných procesov silnejúcej globalizácie a digitalizácie. Tieto procesy majú vplyv na daňové systémy členských štátov prostredníctvom posilnenia daňových únikov, agresívneho daňového plánovania a dvojitého nezdanenia cezhraničných aktivít osôb, najmä nadnárodných skupín podnikov. Preto, aj keď má „dobrá“ daňová súťaž svoje výhody, členské štáty by sa mali zdržať ďalšieho narúšania svojich daňových základov a základov dane iných krajín.