Circular Economy – Perception of Its Essence and Comparison of Selected Indicators in Slovakia and the Czech Republic - Lesníková, Petra
Obehové hospodárstvo (CE) je kľúčové pre dosiahnutie trvalo udržateľného rozvoja minimalizovaním odpadu a optimalizáciou využívania zdrojov. Cieľom tejto štúdie bolo prostredníctvom dotazníkového prieskumu porovnať vnímanie konceptu CE v Českej republike a na Slovensku a analyzovať vývoj vybraných ukazovateľov CE. Respondentmi boli zainteresované strany zainteresované v danej problematike, spĺňajúce podmienku pôsobenia v sektore lesného a drevárskeho priemyslu v analyzovaných krajinách. Výsledky ukázali, že väčšina respondentov v oboch krajinách poznala koncept CE a uznala jeho dôležitosť pre trvalo udržateľný rozvoj. Štatistická analýza naznačila pozitívne trendy v produktivite zdrojov a miere využívania obehového materiálu v oboch krajinách, čo poukazuje na pokrok smerom k trvalo udržateľným ekonomickým praktikám. Potreba neustáleho úsilia o zvyšovanie povedomia však zostáva evidentná.