Perception of Selected Financing Options in Start-Ups by Generation Z - Vicianová Hroncová, Jana
Súčasná generácia mladých ľudí vyrastá v dobe, ktorá je silne ovplyvnená digitálnymi technológiami a internetom, charakterizovaná strachom zo stereotypov, ale aj flexibilitou, nekonfliktnosťou a dočasnou prácou. Bežná práca vo firme sa z tohto pohľadu môže javiť ako nedynamická a založiť si vlastný biznis je čoraz populárnejšie. Charakteristiky generácie Z môžu vo veľkej miere ovplyvniť aj vnímanie spôsobov financovania podnikov a výslednej formy podnikania samotného. Predkladaný vedecký článok je zameraný na vnímanie vybraných spôsobov financovania, ktoré sa zásadne líšia v start-upoch a v iných typoch podnikania. Cieľom príspevku je na základe dotazníkového prieskumu analyzovať a porovnať vnímanie vybraných spôsobov financovania v podnikoch generáciou Z s ohľadom na financovanie start-upov. Výsledky predpokladajú diferenciáciu preferencií generácie Z v jednotlivých oblastiach a určenie, či táto generácia viac inklinuje k tradičným alebo alternatívnym či rizikovým formám financovania.