Výzvy konkurencieschopnosti Európskej únie - Maľáková, Katarína
Konkurencieschopnosť Európskej únie je nevyhnutná. Jeho dôležitosť zdôrazňujú slová Ursuly von der Leyen, predsedníčky Európskej komisie: „Posledné štyri roky jasne ukázali, aké dôležité je posilniť našu konkurencieschopnosť a náš jednotný trh. To sa týka našej schopnosti vyvinúť a nasadiť vo veľkom meradle technológie, ktoré potrebujeme na dvojitú zelenú a digitálnu transformáciu. Je to tiež nevyhnutné, ak chceme mať vyrábané aj špičkové digitálne produkty, a nielen spotrebiteľov digitálnych hráčov na svete.“ Mario Draghi, bývalý prezident Európskej centrálnej banky a bývalý taliansky premiér, zverejnil 9. septembra 2024 plán na reorganizáciu európskeho hospodárstva. Cieľom tejto štúdie je upozorniť na hlavné výzvy konkurencieschopnosti Európskej únie a sprostredkovať názory Maria Draghiho na to, ako sa s nimi vysporiadať.