Pandémia COVID-19 ako indikátor odolnosti alebo zraniteľnosti ekonomík krajín EÚ-27 - Michálek, Anton
Cieľom článku je identifikovať významné zmeny v ekonomikách krajín EÚ-27 v dôsledku pandémie ochorenia COVID‑19 spôsobeného novým koronavírusom, podľa podobnosti týchto zmien krajiny zaradiť do klastrov a zistiť, či pandémia, resp. jej dosahy sú vhodným indikátorom na skúmanie ekonomickej odolnosti alebo zraniteľnosti krajín Európskej únie. Výsledky klastrovania na jednej strane identifikujú stabilné ekonomiky a na strane druhej ekonomicky zraniteľné krajiny, ktoré pod vplyvom pandémie zaznamenali značné problémy a šoky s negatívnym dosahom na ich ekonomiky. Takáto klasifikácia krajín do klastrov podľa odolnosti alebo zraniteľnosti ich ekonomík má dôležité aplikačné využitie v súvislosti s potrebou nových prístupov vedúcich k zníženiu ekonomickej zraniteľnosti niektorých krajín EÚ, resp. ich ekonomík voči významným spoločenským krízam rôzneho charakteru.