Rieka Morava a jej záplavové lúky sú výnimočné Chystá sa obnova pôvodných brehov a meandrov - Settey Hajdúchová, Andrea
Morava patrí medzi najvýznamnejšie toky strednej Európy, vzácna je najmä pre vlhké lúky bohaté na rastliny a živočíchy. Jej obraz však ľudia výrazne zmenili, rieku skrátili, odrezali meandre a zmenšili plochu záplavových lúk. Dnešné projekty na oboch stranách rieky, vrátane prebiehajúceho IP LIFE NATURA 2000, vracajú krajine pôvodnú podobu. Kľúčová je pri obnove tohto územia medzinárodná spolupráca. Je preto dobrou správou, že spoločný záujem o návrat Moravy do pôvodného stavu v piatok 20. mája 2022 na stretnutí vyjadrili rakúska ministerka a slovenský minister zodpovední za životné prostredie.