Preferencie rodičov pri výbere predškolského zariadenia: výsledky reprezentatívneho prieskumu na Slovensku - Križan, František
Zhodnotenie preferencie rodičov detí predškolského veku pri výbere materskej školy prostredníctvom analýzy dôležitosti najčastejšie diskutovaných rozhodovacích faktorov. Preferencie rodičov boli hodnotené na základe analýzy viacerých faktorov výberu materskej školy, ako sú dostupnosť, cena, strava, špecializácia a aktivity školy, povesť a odporúčanie. Z výsledkov vyplýva, že dostupnosť a povesť materskej školy sú najdôležitejšími faktormi pri výbere zariadenia na umiestnenie dieťaťa a naopak, cena je menej dôležitým faktorom. Preferencie rodičov nie sú vo všeobecnosti jednotné. Pri všetkých faktoroch sme skúmali štatisticky významné vzťahy medzi preferenciami rodičov a vybranými demografickými, sociálno-ekonomickými a priestorovými ukazovateľmi segmentácie rodičov - najviac pri faktore cena a najmenej pri faktoroch strava a špecializácia školy.