Changing Work Values: Beyond Hustle Culture - Bellini, Francesca
Pracovná kultúra bola dlho spájaná s aspektmi zhonu, zdôrazňovaním produktivity, neustálej oddanosti a prezentizmu. V poslednom čase sa objavujú alternatívne tendencie, ktoré oceňujú viac osobnej spokojnosti, pohody a sebarealizácie v rôznych oblastiach života iných ako práca, čo má za následok vznik fenoménov kontrastujúcich s dominantnou kultúrou zhonu. Medzi tieto javy patrí veľká výpoveď, „zamestnanci bumerang“, „tichý odchod“ a „tiché prosperovanie“. Hoci kultúrne zmeny už prebiehali, ako naznačujú údaje z Európskej štúdie hodnôt (EVS), pandémia Covid-19 poslúžila ako katalyzátor zmeny hodnôt, ktorá núti pracovníkov prehodnotiť zmysel svojej práce a spokojnosť s ňou.