Pracovný pomer dohodnutý na dobu určitú - Mičudová, Tatiana
Pracovný pomer uzavretý na dobu určitú predstavuje pracovný pomer s obmedzenou dobou jeho trvania, pričom táto doba je dohodnutá v pracovnej zmluve. Pracovný pomer uzatvorený na určitú dobu sa skončí uplynutím dohodnutej doby. Pracovný pomer je založený dňom uzavretia pracovnej zmluvy a vzniká ku dňu, ktorý bol dohodnutý v pracovnej zmluve ako deň nástupu do práce. Práve pracovný pomer uzavretý na dobu určitú predstavuje jednu z najrozšírenejších flexibilných foriem zamestnávania, ktorá je využívaná nielen na území Slovenskej republiky, ale aj v iných členských štátoch Európskej únie. Táto forma zamestnávania je považovaná za atypickú formu zamestnania a predstavuje pružnú formu organizácie práce, keďže pracovný pomer na dobu určitú umožňuje zamestnávateľom pružne reagovať na zmeny na trhu práce prispôsobením počtu svojich zamestnancov.