Subjective Meanings of Loneliness: Narratives of Young and Middle-Aged Adults - Rapolienė, Gražina
Potenciálne alternatívne prístupy k osamelosti prostredníctvom skúmania subjektívnych významov a skúseností dospelých ľudí mladého a stredného veku. Osobné príbehy respondentov štúdie umožnili extrahovať štyri významy osamelosti, ktoré spája jeden spoločný faktor, t. j. všeobecný nedostatok spojenia a to, nielen spojenia s rodinou, priateľmi alebo miestnou komunitou, ale všeobecného nedostatku spojenia so spoločnosťou a prevládajúcimi systémami, ktoré poskytujú zmysel života. Naše analýzy naznačujú, že individuálne rozprávania o skúsenostiach ľudí s osamelosťou sa nevtesnávajú do zvyčajne rozlišovaných konceptov emocionálnej a sociálnej osamelosti. S cieľom posunúť oblasť výskumu osamelosti a zvýšiť povedomie o alternatívnych prístupoch k osamelosti navrhujeme všeobecnejšiu definíciu osamelosti s ústredným dôrazom na nedostatok spojenia.