Shaping Inflation Expectations in the Czech Economy: a Case of Financial Analysts and Corporate Managers - Mandel, Martin
Inflačné očakávania zohrávajú dôležitú úlohu v transmisnom mechanizme inflačného cielenia v kontexte dĺžky a nákladov dezinflačného procesu. Cieľom našej práce je pomocou ekonometrickej analýzy overiť, či inflačné očakávania finančných analytikov a manažérov spoločností v Českej republike (od 3. štvrťroka 1999 do 2. štvrťroka 2024) vykazujú základné znaky racionálnych očakávaní a aký vplyv má na ich očakávania medziročná miera inflácie spotrebiteľských cien v minulosti, inflačná prognóza ČNB a inflačný cieľ ČNB. Zistili sme, že formovanie ročných inflačných očakávaní finančných analytikov a manažérov spoločností s časovým horizontom jedného a troch rokov sa značne líši. V prípade inflačných očakávaní manažérov spoločností zohráva dôležitejšiu úlohu adaptívne uvažovanie. Finanční analytici pri formovaní svojich ročných očakávaní viac zohľadňujú jednoročné inflačné prognózy ČNB, zatiaľ čo inflačný cieľ ako vysvetľujúca premenná je štatisticky významný iba pre ich trojročné inflačné očakávania. Ani jedna zo skupín respondentov nespĺňa požadované kritériá pre racionálne očakávania podľa testov formulovaných Pesaranom (1987) a Famom (1965 a 1970). Najmä ich ročné inflačné očakávania vykazujú systematické chyby. Prekvapivo, časové rady inflačných očakávaní finančných analytikov obsahujú sezónnu zložku.