Household Finance and Consumption Survey (HFCS) in Czechia - Vopravil, Jiří
Prieskum financií a spotreby domácností (HFCS) je prieskum zameraný najmä na mapovanie finančnej a majetkovej situácie domácností. V Českej republike sa prieskum vykonáva každoročne od roku 2020 pod názvom Finanční situace domácností (FSD). Článok sa zameriava na implementáciu prieskumu v českom prostredí, pričom opisuje najmä spoluprácu medzi Českým štatistickým úradom a Českou národnou bankou. Osobitná pozornosť sa venuje metodologickému aspektu FSD, ako aj hlavným výsledkom prieskumu, predovšetkým ukazovateľu čistého bohatstva. Integrácia FSD do zisťovania EU-SILC (Európska únia – Štatistika príjmov a životných podmienok) umožňuje každoročný zber údajov a publikovanie hlavných výsledkov, ako aj zníženie zaťaženia respondentov.