Aging of the Population and Impact on the Labor Market in the SR - Hoťková, Alexandra
Špecifikácia starnutia populácie v Slovenskej republike a jeho vplyv na trh práce. Prehľad nových trendov súvisiacich so starnutím a zamestnanosťou. Vybrané ukazovatele starnutia populácie a ich predpokladaný vývoj. Starnutie je globálny a komplexný proces, ktorý nemožno zastaviť, preto je dôležité pochopiť jeho dynamiku, predvídať možné budúce zmeny a hľadať spôsoby, ako zmierniť jeho negatívne dôsledky. Výsledky naznačujú, že spoločnosť prechádza a bude prechádzať významnými demografickými transformáciami, ktoré ovplyvnia takmer všetky oblasti života. S poklesom celkového počtu obyvateľov sa mení aj demografická štruktúra, pričom trend znižovania predproduktívnych a produktívnych zložiek môže negatívne ovplyvniť ekonomický rast. Dôsledky týchto zmien sú rozsiahle, od potreby prispôsobenia vzdelávacích a rekvalifikačných programov, až po potrebu zmien v politike zamestnanosti. Na zabezpečenie trvalo udržateľného rozvoja bude potrebné investovať do technológií a inovácií, ktoré by mohli podporiť produktivitu práce a do určitej miery nahradiť nedostatok pracovnej sily. Zistenia potvrdzujú, že populácia SR starne a rýchlosť tohto procesu má zásadný vplyv na trh práce a spoločnosť ako celok, čo si vyžaduje systematický prístup k plánovaniu a realizácii politík reflektujúcich túto výzvu.