Trendový leadership 21. storočia - Nová Almáši, Ingrid
Vedenie ľudí v tomto storočí vyžaduje nové prístupy, zručnosti a aj adaptáciu na neustály vývoj ľudskej spoločnosti. Článok ponúka iný pohľad na možnosti pri vedení ľudí, polemizuje o tradičných riadiacich štýloch manažéra. Poukázanie na dôležitosť významu prechodu z role manažéra do role lídra. Porovnanie rôznych štýlov vedenia ľudí a poukázanie na pozitívny vplyv koučovacieho prístupu a otvorenej komunikácie. Dôležitou súčasťou lídra je aj iný pohľad na plánovanie času (time management), ktorý podporuje zlepšenie efektivity práce. Inšpirácia k aplikácii iných spôsobov vedenia ľudí, ktoré budú prispôsobené aktuálnym potrebám akejkoľvek spoločnosti.