Spätné inžinierstvo a rýchle prototypovanie v procese navrhovania automobilov - Fabian, Michal
Hmotný model sa vytvára na základe skíc dizajnéra (Obr. ), jeho vytvorením získavame reálnu predstavu o tvare a estetickom dojme navrhovaného automobilu. Najdôležitejšie je, že sa ho môžeme dotýkať a tvarovať ďalej. Súčasné výrobné technológie však požadujú digitálny model, ktorý prináša mnoho výhod. Používa sa predovšetkým k odvodeniu tvarových častí lisovacích nástrojov alebo foriem pre vstrekovanie plastov.