Sociokultúrne procesy akademického prostredia - Pelošjan, Anna
Dynamické procesy v akademickom prostredí, ktoré sa odohrávajú v kontexte spoločenských, ekonomických a ideologických zmien. Skúmanie, ako sa tradičné akademické hodnoty prelínajú s trhovými mechanizmami a aké dôsledky to má na akademickú identitu, autonómiu a schopnosť napĺňať ciele vzdelávania. Zameranie sa tiež na formovanie inštitucionálnej kultúry, ktorá v súčasnosti čelí výzvam digitalizácie a potreby strategického rozhodovania na zabezpečenie rovnováhy medzi akademickou slobodou a manažérskymi prístupmi k správe univerzít. Dôraz kladieme na úlohu vysokoškolského vzdelávania v rozvoji kompetencií, ako sú kritické myslenie, občianska zodpovednosť a sebareflexia.