Is Impact of Government Size on Growth in ASEAN Linear or Nonlinear? Monte-Carlo Hierarchical Insights under Keynesian, Neoclassical, and Barro Perspectives - Nguyen, Thach Ngoc
Mnohé predchádzajúce štúdie o súvislosti medzi vládou a rastom sa zameriavali na keynesiánske (Keynes, 1936) alebo neoklasické (Lucas, 1990) tradície, zatiaľ čo nedávna výskumná oblasť venovala rozsiahlu pozornosť nelineárnej perspektíve Barra (1990). Hoci moderné vedy o komplexnosti naznačujú celkový nelineárny trend v komplikovanom, prepojenom a globalizovanom svete, nemonotónnosť je v aplikovanej literatúre slabo riešená. Táto práca skúma lineárne aj nelineárne vplyvy veľkosti vlády na hospodársky rast. Použitím hybridného algoritmu Metropolis-Hastings v rámci hierarchického Bayesovského prístupu na panel krajín ASEAN v rokoch 1950 – 2019, ktorý pomáha pri riešení štatistických zložitostí, výsledky ukazujú negatívny vplyv veľkosti vlády na rast.