Znovuzavedenie inštitútu odkazu do slovenského právneho poriadku v rámci rekodifikácie súkromného práva - Maukš, Dávid
Predložený príspevok sa zaoberá otázkami, či je potrebné znovu zaviesť odkazy do nášho právneho poriadku, aké následky by to malo pre hmotnoprávnu, ale i procesnoprávnu úpravu dedenia, aké aplikačné nedostatky so sebou inštitút odkazu prináša, a či je posilnenie testovacej slobody poručiteľa relevantnejšie ako jednoduchšia právna úprava dedičského práva, ktorá dostatočne chráni najbližšiu rodinu poručiteľa. Príspevok nemá za cieľ zodpovedať v akej presnej forme by sa mal odkaz zaviesť do nášho právneho poriadku, ale len otvára diskusiu, či je takýto inštitút potrebný v rekodifikovanom Občianskom zákonníku.