Práva zaměstnanců vyplývající ze směrnic Evropské unie a jejich vynutitelnost v soukromém sektoru - Erényi, Tereza
Príspevok zhŕňa judikatúru Súdneho dvora Európskej únie, prostredníctvom ktorej dochádza k prelamovaniu zásady zákazu priameho horizontálneho účinku smerníc v pracovnoprávnej oblasti. Súdny dvor Európskej únie vo svojej judikatúre pripúšťa možnosť zamestnancov domôcť sa práv vyplývajúcich z európskych smerníc v prípade ich nesprávnej implementácie, a to aj voči súkromnoprávnym zamestnávateľom. Tento postup Súdneho dvora Európskej únie pripúšťa iba v obmedzených prípadoch, v ktorých dochádza k záveru, že nedostatočnou transpozíciou smernice došlo súčasne k porušeniu niektorého práva vyplývajúcich z Charty základných práv Európskej únie. Pre súkromnoprávnych zamestnávateľov znamená tento prístup značnú právnu neistotu, pričom tendencie Súdneho dvora Európskej únie bývajú často kritizované aj v rámci odbornej literatúry.