Dôsledky obchodného modelu rýchlej módy a analýza tokov odpadov v priemyselnom podniku. Prípadová štúdia - Bujda, Pavol
Textilný priemysel je spájaný s negatívnymi vplyvmi na životné prostredie v dôsledku neustáleho používania pesticídov a znečisťujúcich farbív, nadmernej spotreby vody a elektriny a uvoľňovania emisií a znečisťujúcich výparov do ovzdušia. Textilný odpad končí na skládkach alebo sa spaľuje, čo predstavuje riziko znečistenia pôdy, vodných tokov a ovzdušia. Rastúce množstvo textilného odpadu a nedostatok technológií na jeho recykláciu vedú textilné spoločnosti k hľadaniu alternatívnych možností nakladania s týmto typom odpadu a k nevyhnutnému zavedeniu obehového hospodárstva. Tento článok zdôrazňuje dôsledky obchodného modelu rýchlej módy a alternatívne spôsoby nakladania s textilným odpadom. Analýza tokov odpadu v priemyselnom podniku je prezentovaná prostredníctvom prípadovej štúdie. Diskusia predstavuje možné riešenia a nápady, ktoré by sa dali uplatniť pri nakladaní s textilným odpadom v modeli rýchlej módy.