Hmotná zodpovednosť zamestnanca v pracovnom pomere - Hrtánek, Ladislav
Hmotná zodpovednosť zamestnanca je súčasťou pracovnoprávnej zodpovednosti. Podstatným právnym úkonom, ktorým sa právne formalizuje právna zodpovednosť viacerých zamestnancov je dohoda o hmotnej zodpovednosti. Uvedená dohoda musí spĺňať formálne, a aj obsahové predpoklady dané právnou úpravou. V prípade, že pracujú so zverenými hodnotami viacerí zamestnanci súčasne, ide o spoločnú hmotnú zodpovednosť. S hmotnou zodpovednosťou zamestnancov súvisí aj inventarizácia hodnôt, s ktorými títo zamestnanci manipulujú v danom prípade.