Faktory daňovej politiky ovplyvňujúce medzinárodnú konkurencieschopnosť krajiny - Demeová, Eleonóra
Medzinárodná daňová konkurencieschopnosť je kľúčovým faktorom v globálnom prostredí, ktorý významne ovplyvňuje ekonomickú dynamiku a postavenie krajín na globálnom trhu. Cieľom tejto práce je poskytnúť komplexný pohľad na to, ako daňové politiky a stimuly ovplyvňujú medzinárodnú konkurencieschopnosť, hospodársky rast a prílev priamych zahraničných investícií. Práca systematicky skúma 64 štúdií zameraných na kľúčové faktory a determinanty daňovej konkurencie, ako sú inovácie, daňový systém a daňové zaťaženie, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri zvyšovaní atraktivity krajiny. Predkladá prehľad literatúry zaoberajúcej sa týmito faktormi prostredníctvom databáz Research Gate, Science Direct, Scopus a Google Scholar. Táto práca tiež zdôrazňuje potrebu ďalšej analýzy politických nástrojov, ktoré môžu zlepšiť účinnosť daňovej politiky, stimulovať inovácie a zvýšiť atraktívnosť investícií.