From Survival to Growth: Digital Strategies for Micro and Small Enterprises - Přívara, Andrej, 1983-
Štúdia skúma kritické faktory ovplyvňujúce digitálnu transformáciu (DT) v mikro, malých a stredných podnikoch (MSME) v kontexte po pandémii. Údaje boli zozbierané prostredníctvom online prieskumu medzi 341 respondentmi a analyzované pomocou čiastočného modelovania štruktúrnych rovníc metódou najmenších štvorcov (PLS-SEM). Výsledky naznačujú, že kapacita informačného systému, konkurenčný tlak a vládna podpora významne prispievajú k digitálnej transformácii, zatiaľ čo vnímané výhody a komplexnosť majú slabšie účinky. Zistenia tiež odhaľujú, že vplyv týchto faktorov sa líši podľa veľkosti podniku: mikropodniky sa spoliehajú na vonkajšie tlaky a technologické možnosti, malé podniky závisia od vnútornej podpory riadenia a kapacity informačného systému a stredné podniky vyžadujú ďalšie skúmanie alternatívnych hnacích síl. Štúdia sa zaoberá medzerami v existujúcom výskume skúmaním digitálnej transformácie v jedinečnom sociálno-ekonomickom prostredí a prispieva k literatúre o odolnosti mikropodnikov, malých a stredných podnikov a konkurencieschopnosti.