Stavebný zákon - Trizuliak, Tibor
Základnou zmenou stavebnej legislatívy je, že malé kompetencie prvostupňových stavebných úradov zostávajú na samosprávach. Zavádza sa jednoznačne zlúčenie duplicitných procesov a potom jednoznačné pravidla pri vydávaní stanovísk dotknutých orgánov verejnej moci, ale aj ďalších dotknutých orgánov právnických osôb, ktoré sa k stavebným konaniam logicky musia odborne vyjadrovať. Uvedené presne pravidlá a zjednodušenie procesov by malo priniesť výrazné skrátenie lehôt na získanie stavebného súhlasu. Rozšíril sa okruh stavieb, na ktoré netreba stavebné povolenie. Na druhú stranu zostáva ohlasovacia povinnosť až na vyložene drobné stavby. U jednoduchých stavieb zostáva ohlasovacia povinnosť. Ale aj tu platí ﬁkcia súhlasu, to znamená, že stavebník ohlási na stavebný úrad svoj zámer a pokiaľ nepríde odpoveď zo stavebného úradu do 30 dní, tak sa má za to, že stavebný úrad súhlasí a môže stavať. Nový stavebný zákon prináša skrátenie lehôt. Celému procesu prechádzajú vyjadrovacie konania ďalších orgánov a právnických osôb, ktoré sa musia ku konaniu vyjadriť. Po novom sa zavádza pravidlo, že každá dotknutá osoba, či už fyzická alebo právnická sa môže k danému procesu vyjadriť len raz a nie duplicitne vo viacerých konaniach. Nová stavebná legislatíva rieši pomerne presne čierne stavby, ktoré vznikli pred 30. 4. 2025, to znamená pred nadobudnutím účinnosti tohto zákona. Jednoduché pravidlo do budúcnosti je, že nové čierne stavby nebude možné zlegalizovať.