Overview of the European Union Legislative Framework for Sustainable Reporting in 2023 - Stanley, Renáta, 1981-
V roku 2014 bola schválená prvá smernica o nefinančnom výkazníctve (NFRD - Non-Financial Reporting Directive), ktorá od veľkých subjektov verejného záujmu požadovala, aby vo svojej výročnej správe po prvý raz v roku 2018, pokrývajúc finančný rok 2017, poskytli informácie o svojich postupoch v oblasti udržateľnosti. Vývoj regulácie je, pokiaľ ide o udržateľnosť, v súčasnosti turbulentný, čo má za následok aj vytvorenie tzv. nariadenia Taxonómie EÚ a ďalšieho direktívneho usmernenia o oznamovaní informácií o sociálnej zodpovednosti (CSRD - Corporate Sustainability Reporting Directive). Nedávno schváleným nariadením sú Európske štandardy vykazovania informácií o udržateľnosti (ESRS - European Sustainability Reporting Standards ) prijaté v júli 2023. Prehľad o existujúcej regulácii a podnietenie diskusie v oblasti udržateľnosti pre podnikateľské subjekty pôsobiace v EÚ.