BioWdesign – výskum biomimetických mechanizmov dreva ako jedna z možných ciest k novosti dizajnu a inováciám v oblasti tvorby obývaného prostredia - Sobek, Karolína
Súčasná dizajnérska tvorba integruje umenie, technológie a vedecké poznanie, čím sa otvárajú nové perspektívy pre udržateľné inovácie. Bioinšpirovaný dizajn obývaného prostredia reflektuje tento trend. Projekt APVV-21-0015 skúma a aplikuje jedinečné vlastnosti dreva, ako sú bunková štruktúra alebo pružnosť vlákien, na tvorbu inovatívnych produktov v oblasti nábytku a bývania. Tento prístup presahuje tradičný dizajn a umožňuje dosahovať inovatívne úžitkové vlastnosti napodobňovaním mechanizmov, stratégií a vzorov z prírody. Výsledky projektu, prezentované na Milan Design Week 2024 a BiomimExpo 2024, ukázali potenciál biomimikry pre budúcnosť dizajnu.