Profiling Clients in the Language School Market - Slinták, Karel
Táto práca analyzuje klientov jazykových škôl a na základe tejto analýzy predefinuje základné charakteristiky trhu jazykových škôl, čo by malo viesť k zvýšeniu konkurencieschopnosti jazykových škôl. Výsledky tejto štúdie sú založené na kvantitatívnej analýze preferencií, očakávaní a skúseností zákazníkov. Samotná charakterizácia klientov jazykových škôl sa zameriava na úlohy klientov a ich preferencie týkajúce sa miesta štúdia, typu štúdia, obsahu štúdia a formy štúdia. Táto empirická štúdia je založená na kvantitatívnom výskume formou dotazníkového prieskumu, ktorý sa uskutočnil v priebehu roka 2021. Dáta pochádzajú z celkovo 421 vyplnených dotazníkov. Zber údajov a oslovenie vhodných respondentov boli zabezpečené prostredníctvom partnerských organizácií, ktoré sa zúčastnili tohto výskumného projektu. Na základe rozporov medzi teóriou a empirickými zisteniami bolo stanovených celkovo päť štatistických hypotéz. Tie boli doplnené testovaním závislostí vybraných premenných vo vzťahu ku krajine pôvodu respondenta. Na základe chí-kvadrát testu nezávislosti, Fisherovho exaktného testu a proporcionálneho testu sa zistilo, že väčšina klientov jazykových škôl (1) nie sú deti ani študenti, (2) nie sú motivovaní učiť sa pobytom v zahraničí, (3) neuprednostňujú tradičnú výučbu formou kurzov, (4) uprednostňujú prezenčnú výučbu a (5) neuprednostňujú učenie sa/výučbu so špecializovaným obsahom. Tieto zistenia viedli k lepšiemu pochopeniu trhu jazykových škôl a odhalili skryté príležitosti pre jazykové školy na rozvoj svojej konkurencieschopnosti, ktorá vyplýva z pohľadu zákazníka.