Cmputer Vision Technologies in Controlling the Electric Drive of Railway Transport - Kyrylenko, Yaroslav
Analýza štatistických údajov o nehodách na železniciach ukazuje, že k nehodám najčastejšie dochádza v dôsledku vplyvu ľudského faktora, prekážok na trati, zakrivenia trate, javu šmyku a šmyku v dynamických režimoch. Novosť navrhovanej práce spočíva vo vývoji matematického modelu a štúdii automatickej regulácie rýchlosti v závislosti od zakrivenia trate alebo od prítomnosti prekážok a defektov trate, ako aj v meraní lineárnej rýchlosti železničnej dopravy ako jedného z hlavných prvkov protišmykového systému a systému na realizáciu maximálnej trakčnej sily. Riešenie týchto problémov je možné pomocou viacúčelového senzora, ktorým je videokamera, na formovanie spätnoväzobných signálov do riadiaceho systému.