Viacrozmerná analýza populačného starnutia v okresoch Slovenska v rokoch 2011 a 2021 - Káčerová, Marcela
Starnutie populácie je typickým znakom populačného vývoja vo väčšine krajín sveta. V každej populácii je tento proces špecifický - či už z hľadiska načasovania jeho nástupu, alebo faktorov, ktoré proces starnutia populácie modifikujú. Hlavným cieľom tohto článku je identifikovať procesy starnutia populácie v okresoch Slovenska. Regionálna analýza tohto procesu sa zamerala na starnutie populácie v slovenských okresoch v rokoch 2011 a 2021 pomocou zhlukovej analýzy. Výsledky zhlukovej analýzy starnutia populácie identifikovali severné a východné Slovensko ako okresy, ktorých populácie majú mladšiu vekovú štruktúru. Západné a juhozápadné okresy Slovenska majú populácie so staršou vekovou štruktúrou. V roku 2021 sa táto veková polarita začala meniť na území Slovenska. Významný sa stáva suburbanizovaný región hlavného mesta Bratislavy, keďže populácia v okresoch sa omladzuje.