Microclimatic Challenges in the Conservation of Wooden Sacral Monuments of Cultural Heritage: A Case Study of a Wooden Church in Răstolțu Deșert (Romania) - Noje, Ioan-Cristian
Cieľom štúdie je preskúmať vplyv vnútorných mikroklimatických faktorov drevených sakrálnych budov na kvalitu zážitku ich návštevníkov na príklade chránených kultúrnych pamiatok lokálneho významu s vyššími požiadavkami na ochranu. Témou štúdie je relevantný príspevok k prebiehajúcej diskusii o udržateľnej ochrane hmotného kultúrneho dedičstva, najmä v kontexte polykríz, najmä klimatických výziev a rastúcich požiadaviek návštevníkov na autentický turistický zážitok. Na príklade chránenej drevenej náboženskej budovy z Rumunska zdôrazňuje úzku súvislosť medzi fyzickou ochranou pamiatok, zdravím návštevníkov a kvalitou ich zážitku.