Demografické stárnutí v Česku mezi lety 2012–2022 prostřednictvím vybraných retrospektivních a prospektivních ukazatelů - Čábela, Filip
Demografické starnutie sa považuje za významný jav a jeden z najdôležitejších populačných problémov 21. storočia. Je to proces, ktorý nemá v ľudskej histórii obdobu, ale je úplne prirodzený. Samotné starnutie populácie je dôsledkom meniacej sa kvality života, nového prístupu k životnému štýlu a zlepšenia zdravotného stavu populácie, čo všetko vedie k zlepšeniu úrovne úmrtnosti, najmä v starobe. Koncept perspektívneho veku nie je založený na počte rokov, ktoré daná osoba už prežila, ale na počte rokov, ktoré ľuďom pravdepodobne ešte zostávajú žiť. Tento článok predstavuje koncept perspektívneho veku a vývoj perspektívnych ukazovateľov na príklade Českej republiky v rokoch 2012 až 2022, pričom sa zameriava na porovnanie retrospektívnych ukazovateľov s perspektívnymi. Článok tiež odhaľuje vplyv pandémie Covid-19 na ukazovatele demografického starnutia.