Vplyv hotelierstva na ekonomický rozvoj Bratislavského regiónu - Uderianová, Lucia, 1999-
Príspevok sa zaoberá vplyvom hotelierstva na ekonomický rozvoj bratislavského regiónu cestovného ruchu. Skúma vzťahy medzi viacerými ekonomickými ukazovateľmi, ako sú zamestnanosť, priemerné tržby, obsadenosť lôžok, počet návštevníkov, ktoré ovplyvňujú výkonnosť hotelového sektora v rokoch 2018 a 2022. Hlavným cieľom príspevku je zistiť vplyv hotelierstva na ekonomický rozvoj bratislavského regiónu, prostredníctvom ukazovateľa zamestnanosti. Na identifikáciu korelácií medzi nezávislými premennými a závislou premennou bola použitá viacnásobná regresná analýza, pričom korelačnou analýzou sa merala sila ich vzájomných interakcií. Výsledky potvrdili významné pozitívne korelácie medzi tržbami, počtom návštevníkov, počtom prenocovaní a zamestnanosťou v bratislavskom regióne cestovného ruchu, pričom tieto premenné zohrávajú kľúčovú úlohu pri podpore regionálneho rozvoja a udržateľného rastu.,