Efektivita vládnych výdavkov na kreatívny sektor: analýza vplyvu na ekonomickú výkonnosť a zamestnanosť v krajinách EÚ - Drugda, Kristián, 1998-
Kultúrny a kreatívny priemysel (KKP) je významnou súčasťou hospodárstva krajín Európskej únie, pričom jeho podpora verejnými výdavkami má potenciál zvýšiť ekonomickú výkonnosť sektora. Štúdia sa zameriava na analýzu vzťahu medzi verejnými výdavkami na zamestnanca a čistým obratom na zamestnanca v KKP za rok 2022. Výskum využíva sekundárne dáta z databáz Eurostatu, pričom na kvantitatívnu analýzu boli použité deskriptívna štatistika a regresná analýza. Cieľom je identifikovať faktory ovplyvňujúce efektivitu verejných výdavkov a navrhnúť odporúčania pre ich lepšie využitie. Štúdia zdôrazňuje potrebu cielenej podpory sektorov s vysokým rastovým potenciálom a efektívnej alokácie zdrojov, čím môže prispieť k zvýšeniu udržateľnosti a konkurencieschopnosti kreatívneho priemyslu v jednotlivých členských štátoch. Výsledky poskytujú hodnotné informácie pre lepšie pochopenie vzťahov medzi verejnou podporou a ekonomickou výkonnosťou KKP, ktoré môžu byť využité na optimalizáciu verejných investícií a zvýšenie ich dopadu na zamestnanosť a ekonomický rozvoj.