Úloha malých a stredných podnikov tvorbe pracovných miest a v boji proti nezamestnanosti na Slovensku rok 2023 - Kovács, Jozef, 1994-
Malé a stredné podniky (MSP) sú významným prvkom ekonomiky Slovenskej republiky, pričom zohrávajú kľúčovú úlohu v tvorbe pracovných miest a v celkovej zamestnanosti. Analýza podielu MSP na tvorbe pracovných miest v roku 2023 a identifikácia sektorov, ktoré sa stali najvýznamnejšími zamestnávateľmi. Štúdia tiež skúma faktory, ktoré ovplyvňovali výkonnosť týchto podnikov v uvedenom období. Pri výskume boli využité dáta z monitoringu Slovak Business Agency (SBA) za rok 2023, ktorý ponúka komplexný prehľad o aktivitách a výkonnosti MSP. Dáta boli analyzované s cieľom identifikovať trendy zamestnanosti a prínos jednotlivých sektorov MSP k hospodárskemu rozvoju Slovenska. Výsledky poukazujú na dominantné postavenie MSP v sektoroch ako obchod, služby a výroba, ktoré tvorili väčšinu pracovných miest. Zároveň analýza identifikovala kľúčové faktory, ako sú dostupnosť finančných zdrojov, úroveň digitalizácie a legislatívne prostredie, ktoré ovplyvňovali schopnosť MSP vytvárať a udržiavať pracovné miesta. Diskusia podčiarkuje dôležitosť MSP nielen v boji proti nezamestnanosti, ale aj pri podpore regionálneho rozvoja. Na základe výsledkov článok poskytuje odporúčania pre tvorcov politík, zamerané na zlepšenie podmienok pre rozvoj MSP a zvýšenie ich odolnosti voči ekonomickým výzvam. Záver zdôrazňuje potrebu ďalšieho monitorovania a podpory MSP ako neoddeliteľnej súčasti slovenskej ekonomiky.