Regional Differentiation and Prognosis of Population Ageing in NUTS 3 Regions of V4 Countries by Using Cluster Analysis - Repaská, Gabriela
Starnutie obyvateľstva v európskom priestore predstavuje jeden z najvýraznejších procesov 21. storočia. Článok sa zameriava na hodnotenie starnutia prostredníctvom viacrozmerných štatistických metód, konkrétne na metódu zhlukovej analýzy. Hodnotené sú NUTS 3 regióny krajín Vyšehradskej skupiny (Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko), ktoré v geografických prácach neboli z tohto hľadiska skúmané, so zameraním na obdobie rokov 2017 – 2021 a s porovnaním s rokom 2050. Cieľom článku je poukázať na starnutie obyvateľstva v NUTS 3 regiónoch krajín V4, jeho vplyv na demografickú situáciu v týchto krajinách, ale aj načrtnúť trendy a prognózy ďalšieho vývoja.