Pre-Primary Education in Slovakia over the Last Three Decades: Temporal and Spatial Analysis - Švecová, Angelika
Článok sa zameriava na hodnotenie vývojových trendov siete zariadení predprimárneho vzdelávania na Slovensku na príklade materských škôl prostredníctvom komparatívnej analýzy vybraných ukazovateľov z časového a priestorového hľadiska za posledných 30 rokov. Výsledky poukazujú na značnú heterogenitu vývoja materských škôl v čase, pričom po počiatočnom poklese nasledoval súčasný nárast počtu materských škôl, tried a detí. Liberalizácia trhu predprimárneho vzdelávania viedla k nárastu počtu súkromných a cirkevných materských škôl, prevažne v mestách a obciach Slovenska. Priestorové rozloženie materských škôl je značne nerovnomerné, pričom až tretina slovenských obcí vôbec nemá miestnu materskú školu.