Debt Trap and China’s Economic Footprint in the Western Balkans - Budová, Jana
Táto práca skúma, či je čínska ekonomická stopa, vyjadrená bilaterálnym obchodom a priamymi zahraničnými investíciami (PZI), spojená s postupným vznikom dlhovej pasce v krajinách západného Balkánu v období od roku 2011 do roku 2022. Použitím odhadu dynamických panelových údajov výskum odhaľuje, že rastúci obchod a intenzita PZI medzi Čínou a západným Balkánom zrejme prispievajú k rastúcej úrovni dlhu na západnom Balkáne. Napriek výhodám obchodných a investičných dohôd s Čínou pre rozvoj infraštruktúry v týchto krajinách sa zdá, že tieto dohody tiež zvyšujú finančnú závislosť, čo potenciálne ohrozuje hospodársku stabilitu regiónu prostredníctvom nepodmienených nízkoúročených úverov.