Analýza kvapôčkových zavlažovacích systémov na princípe fuzzy inferenčného mechanizmu - Jalčová, Slávka
V dnešnej dobe evidujeme narastajúcu potrebu efektívneho využívania prírodných zdrojov, vrátane vody. Táto práca skúma štúdie, ktoré využívajú inovatívne riešenia pre optimalizáciu zavlažovania v poľnohospodárstve založené na fuzzy odvodzovaní a IoT pre kvapôčkovú závlahu. Výsledky skúmania ukazujú, že fuzzy zavlažovacie systémy môžu výrazne zlepšiť poľnohospodársku produktivitu a šetrenie vody. Fuzzy inferenčný mechanizmus je vysvetliteľný, transparentný a adaptovateľný pre používateľa. V práci sme následne navrhli systém, ktorý je prispôsobiteľný špecifickým potrebám konkrétnych pestovateľov. Tento systém predstavuje cenovo dostupný návrh zavlažovacieho systému využívajúceho mikrokontrolérovú dosku Arduino Nano, rôzne typy senzorov a fuzzy pravidlá. Na základe vstupných hodnôt, výsledku odvodzovania a defuzzifikácie sa vypočíta impulz pre intenzitu zavlažovania.