Technology Diffusion in the Age of AI: Comparing Perception and Adoption of Key Technologies - Hojdik, Vladimír, 1992-
Umelá inteligencia (AI) naďalej pretvára moderné ekonomiky a inštitúcie a priťahuje bezprecedentné očakávania aj kritické skúmanie. Táto práca skúma, do akej miery vnímaná zrelosť a spoločenské očakávania týkajúce sa technológií AI, ako ich reprezentuje cyklus Gartner Hype Cycle (2021 – 2024), zodpovedajú ich skutočnej miere prijatia v obchodnej praxi na základe údajov z prieskumu OECD/BCG/INSEAD (2025). Analýza pomocou zmiešaného prístupu porovnáva viditeľnosť a životný cyklus vybraných technológií AI s empirickými dôkazmi získanými od viac ako 1 000 firiem v krajinách G7 a Brazílii. Práca identifikuje jasné rozdiely medzi humbukom a nasadením, najmä v prípade generatívnej AI a základných modelov, a zároveň zdôrazňuje konvergenciu v zrelších oblastiach, ako je spracovanie prirodzeného jazyka a počítačové videnie.